Fasa de botez

De multe ori primim intrebari legate de organizarea botezului si traditiile si obiceiurile intalnite la slujba de botez. Daca esti nasa de botez pentru prima oara sau proaspat mamica sigur ti-ai pus intrebarea ce este fasa de botez? La ce foloseste si ce simbolizeaza? Acest articol iti va da cateva detalii despre fasa botez.


Ce este fasa de botez?


Fasa botez este o panglica, de obicei de 2 sau 2.5 cm latime folosita in cadrul slujbei de botez. Culoarea poate sa difere, poate fi alba, crem, bleu sau roz. Poti alege culoarea in functie de copilas, roz pentru fetite, bleu pentru baietei sau in functie de tema trusoului sau a petrecerii de botez.


fasa botez traditional albastru


Ce simbolizeaza fasa de botez?


Daca pentru celelalte elemente componente ale unui trusou de botez utilizatea este clara, fasa are un rol mai mult simbolic. In vechime, inainte de aparitia scutecelor de unica folosinta, copilasii erau adusi la biserica in scutece albe de bumbac. Erau infasati in aceste scutece si, ca sa nu se desfaca scutecul, era legat cu o fasa.

In zilele noastre, in functie de regiuni, fasa de botez a ajuns sa aibe diferite simboluri, uneori complet diferite. In unele biserici, fasa de botez simbolizeaza legatura stransa dintre parintii si nasii copilului, legatura ce apare la botezarea copilului. In alte parti, fasa este un element de decor pentru lumanarea de botez. Alti preoti recomanda ca fasa sa decoreze patutul copilasului, sa-i vegheze somnul si sa alunge spiritele rele.


Credinte populare


Fasa de botez a nascut diverse credinte populare. Credintele sunt diverse, de la regiune la regiune.

In unele parti ale tarii, fasa trebuie sa fie nici scurta, nici lunga pentru ca noul crestin sa se casatoreasca nici devreme, nici prea tarziu. In alte parti, fasa ar trebui sa fie lunga, astfel incat viata copilasului sa fie cat mai lunga si bogata. Pentru a impaca toate aceste credinte, fasa are o dimensiune cuprinsa intre 1 si 1.5 metri.


fasa botez personalizata nume copil

 

Seturile de botez realizate de atelierul nostru cuprind: prosop copil, prosop preot, panza, sapun, sticluta, cutie mot si bineinteles fasa. Are dimensiunea de 1.3 - 1.5 metri, este de culoare alba sau crem si intra in componenta trusourilor de botez. Desigur ca poate fi comandata si separat. Ea poate fi simpla sau personalizata cu numele copilului. Le poti gasi la categoria Trusou botez.

Comentarii

Articole similare