Rolurile mamei, moasei si nasei la botez

Primul mare eveniment din viata unui bebelus se desfasoara in momentul Sfintei Taine a Botezului, cand acesta intra in randul crestinilor.

Sfanta Slujba a Crestinarii are de obicei loc dupa 40 de zile de la nasterea copilului. Parintii aleg cu ceva timp inainte, cine va avea rolurile cele mai importante, si anume cele ale nasilor, cei care vor deveni parintii spirituali ai copilului. In unele regiuni din tara se alege de asemenea si o moasa, al carei rol este unul simbolic. Atentie, ca nu este vorba despre acea moasa care ajuta la mositul copilului in momentul cand acesta este adus pe lume, ci aceasta este o persoana care ii va fi alaturi, la fel ca si nasa si il va scoate din spital la nastere.

Care este rolul moasei ?


Moasa trebuie aleasa de catre mama. Moasa trebuie sa cumpere pentru nou-nascut toate hainutele in care acesta va merge imbracat la biserica pentru Taina Botezului. Ea trebuie sa se ocupe de organizarea mesei pentru ursitori si sa comande painea pentru ursitori, in a treia zi de la nasterea copilului ( mai ales in zona Olteniei). Cadoul cumparat de moasa trebuie sa cuprinda un maieut, un body, sosete si un costumas. Tot moasa este cea care poarta micutul in brate pe drumul dintre casa si biserica la ceremonia de botez, iar conform traditiei spune ca moasa ii inmaneaza nasei copilul sub binecuvantarea preotului.

Care este rolul nasei ?


Nasa este mama spirituala a micutului crestin si va avea rolul sa ii calauzeasca pasii si sa il indrume pe copil pe tot parcursul vietii. La randul ei, si nasa trebuie sa cumpere un trusou botez in care va fi imbracat micutul dupa ce a trecut de Sfanta Slujba a Botezului. Din acest trusou nu trebuie sa lipseasca body, sosete, costumas, pijamale, crijma (panza in care copilul este infasurat dupa ce este scos din apa sfintita) o fasa de botez alba sau colorata, o paturica, prosop pentru preot, sticluta pentru mir. In unele zone din tara, nasa trebuie cumpere cercei daca micul finut este fetita sau un lantisor daca acesta este baietel.

Tot nasilor le revine si rolul de a cumpara lumanarea pentru botez, care dupa slujba de crestinare, trebuie sa se stinga in casa, pe tocul de la usa de la camera micutului.

A doua zi, nasa trebuie sa vina acasa la proaspatul finut, pentru a marca ritualul luarii mirului. In apa din cadita, nasa trebuie sa puna crijma si fasa, grau si porumb, petale de flori, un ban de argint, bijuterii. Dupa ce il spala, nasa trebuie sa il imbrace si sa il inchine pe micutul proaspat crestinat. Apa din cadita trebuie varsata apoi la radacina unui pom fructifer sau la radacina unei flori. In lipsa nasei, moasa trebuie sa se ocupe de acest ritual al imbaierii pentru luarea mirului.

Care este rolul mamei ?


Mama este cea care alege moasa copilului si impreuna cu tatal micutului care urmeaza sa fie crestinat vor decide si cine sunt cei care vor fi parintii spirituali ai acestuia. Tot alaturi de tatal copilului, mama trebuie sa cada de acord asupra prenumelui celui ce urmeaza sa intre in randul crestinilor. Prin unele parti, prenumele copilului trebuie sa fie, obligatoriu, un nume sfant, din calendarul crestin ortodox. In ultima perioada, trendul s-a mai schimbat, si parintii au inceput sa aleaga nume din ce in ce mai sofisticate, inspirate din alte tari sau din filme, care, cred ei, ca vor defini personalitatea micutului o data cu trecerea anilor. Mama trebuie sa cumpere un cadou pentru nasi, iar dupa baita de luare a mirului, ea trebuie sa pastreze lucrurile puse in cadita intr-o cutiuta pentru cadouri, alaturi de suvita de par taiata la botez de catre preot.

Comentarii

Articole similare

Cate lumanari trebuie la botez
Cate lumanari trebuie la botez
In diverse regiuni ale tarii parintii bebelusului aleg mai mult de o pereche de nasi pentru botezul copilului. Sunt nasii de cununie, sunt nasii de botez ai fiecarui parinte si toti sunt alesi sa...